Hvordan vurderes en diamants værdi

10 maj 2020 Lotte Hindsberg

En diamant er ikke bare en diamant. De kommer i alle former for størrelser, kvaliteter men også farver. En diamant vurderes ud fra de 4 C’er. Carat, color, clarity og cut. På dansk vægt, farve, klarhed og slibning. Som udgangspunkt går skalaen fra hvid til gul med hvid som det bedste, men helt så enkelt er det ikke. En hel gul diamant er så sjældent, at den har en høj værdi alene på grund af at den er så sjældent.

Ud over de diamanter, der går fra skalaen hvid til gul findes der også diamanter i mange andre farver. Men de er så sjældne at man kun finder et par stykker om året. Den største røde diamant man har fundet, hedder Moussaieff og er på 5,11 carat. De farvede diamanter går samlet under betegnelsen fancy diamanter.

De 4 C’er

Ud over farven på diamanten er der 3 andre faktorer der spiller ind når en diamant skal vurderes. Den ene er CARAT som er den enhed som en diamants størrelse vurderes i. En carat vejer 0,2 g. men de fleste diamanter er langt mindre end 0,2 g. Det næste der kigges på er farven på diamanten. Den vurderes ud fra en scala med hvid som det højeste og gul som det laveste. Diamanten vurderes ud fra hvor meget gul og brunt der er i diamanten. Den 3 ting der kigges på er klarhed. Jo klarere diamanten er jo højere vurderes den.

De dårligste diamanter “fejl” kan ses med det blotte øje, imens dem der ligger i den høje ende kræver en eksperts skarpe øje. Når først en diamant sidder i en indfatning, er det umuligt at lave en korrekt vurdering af diamanten.

Det sidste C, cut, eller slibning er noget der først senere er blevet vurderet som været vigtigt. Det er iøvrigt den eneste del som mennesket kan arbejde med. Resten er noget der er blevet skabt i naturen.

Flere Nyheder